Tylko gorące powietrze z nawiewów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Icefreak
    Classic
    • 2011
    • 5

Zamieszczone przez g4cek
    myślałem że masz bardziej przy szybie to zamontowane, jakoś średnio dla mnie to wygląda. wasyl, a jak to u Ciebie jest rozwiązane?
    miejsce montarzu nie bylo przypadkowe
    gdzies na jakims forum znalazlem zdjecia , gdzie byla oryginalna roleta wlasnei w tym miejscu zalozona
    poza tym jak patrze na montowanie u kolegi to nie znioslbym takich aluminiowych nitow w mojej półce

ale to rzecz gustu, najwa zniejsze ze roleta w 100% spelnia swoja role
  • dhab
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam. Sprawa dotyczy nawiewu w Octavii 1. Mam klimę manualna. Dziś po wwłączeniu samochodu poczułem nagle że wieje tylko gorące powietrze. Pokrętło regulacji temperatury jakby nie reagowało. Prubowalem się dostać do mechanizmu ale tylko podrapałem sobie łapy.
    Jedyny plus to taki że po dotknięciu jakiegoś twardego przewodu zaczęło wiać zimne powietrze. Jednak jak tylko ruszę pokrętłem redulacji problem pojawia się ponownie. Przy próbie zmniejszenia temperatury - brak reakcji. Pomóżcie proszę. Na dworze robi się naprawdę gorąco...

Komentarz

• bobasek
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 326

wentylator w kabinie pracuje bez zarzutu?
      włącznik AC działa? - znaczy świeci jak leci ciepłe?
      gdzie te łapska wkładałeś?
      5,5l/100

Komentarz

• dhab
        Classic
        • 2010
        • 9

Wentylator pracuje jak należy. AC działa ( wiem bo jak "wkładałem łapska" i udało mi się coś tam przestawić przypadkowo to klima normalnie chłodziła).
        Wyciągłem radio i taki schowek który jest zaraz pod nim, odkręciłem schowek i zdemontowałem go. I przez dostępne wtedy szpary wciskałem łapy żeby coś wymacać. Wiem że są tam jakieś cięgna ale nie mogę dość jak one są podłączone. Kurcze jakby mi ktoś podpowiedział jak zdemontować en szary element deski rozdzielczej tak żebym mógł wyciągnąć całe sterowanie klimatyzacją i nawiewem byłbym bardzo wdzięczny.
        Albo ktoś może wie jak w inny sposób to naprawić.

Podsumowując:
        1. Klima działa - załącza się.
        2. Prędkość nawiewu mogę zmieniać od min do max
        3. Obieg zamknięty działa.
        4. Gdy coś przypadkowo ruszę z tyłu sterowania klimatyzacją i nawiewem to wieje chłodne powietrze. Ale jak tylko lekko przekręcę temperaturę słychać jakby się jakaś klapa zamykała i nie ma możliwości już jej otworzyć.
        Pomocy dziś było naprawdę gorąco

Komentarz

• bobasek
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 326

Zamieszczone przez dhab
          jakby mi ktoś podpowiedział jak zdemontować en szary element deski rozdzielczej tak żebym mógł wyciągnąć całe sterowanie klimatyzacją i nawiewem byłbym bardzo wdzięczny
          kolega krzynol w kwietniu 2007 opublikował fotorelację z wymiany deski - znajdziesz tam fragment na temat części środkowej i panelu klimatyzacji

jak wszystko rozbierzesz to usterka pewnie gołym okiem będzie widoczna
          5,5l/100

Komentarz

• dhab
            Classic
            • 2010
            • 9

Problem rozwiązany. Okazało się że wypadł taki króciec który steruje domykaniem się klap. Po kilku piwkach i zdemontowaniu tylko części deski rozdzielczej było widać gołym okiem. Tak czy siak dziękuję za próbę pomocy. POzdrawiam

Komentarz

• Bocian4748
              Classic
              • 2010
              • 36

Witam. Mam podobny problem. Sprawdzałem okablowanie,pokretła i linki,które je naciągaja i wyglada że wszystko gra. Z nawiewów wieje tylko ciepłe powietrze tak jakby nie było reakcji jak zmieniam na zimne. W aucie jest klima manualna i ona również nie może schłodzic wnetrza auta. Z góry dziekuje za pomoc. Dodam jeszcze,że po za tym ciepłym powietrzem wszystko jest okey.Klima zalacza ,nawiew min do max.

[ Dodano: Sob 25 Cze, 11 09:29 ]
              Dzieki. widze,ze nikt nie może mi pomóc.

Komentarz

• tomus7
                RS
                • 2010
                • 1896
                • Peugeot

Zamieszczone przez Bocian4748
                Witam. Mam podobny problem. Sprawdzałem okablowanie,pokretła i linki,które je naciągaja i wyglada że wszystko gra. Z nawiewów wieje tylko ciepłe powietrze tak jakby nie było reakcji jak zmieniam na zimne. W aucie jest klima manualna i ona również nie może schłodzic wnetrza auta. Z góry dziekuje za pomoc. Dodam jeszcze,że po za tym ciepłym powietrzem wszystko jest okey.Klima zalacza ,nawiew min do max.

[ Dodano: Sob 25 Cze, 11 09:29 ]
                Dzieki. widze,ze nikt nie może mi pomóc.
                Kolego podaj więcej informacji? Co to za klima itp?
                ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• Bocian4748
                  Classic
                  • 2010
                  • 36

Klimatyzacja manualna, auto z roku 98 z silnikiem 1,9 tdi ASV

Komentarz

• tomus7
                    RS
                    • 2010
                    • 1896
                    • Peugeot

1.Sprawdź czy jest czynnik?
                    2.Czy przy załączeniu startują oba wentylatory?
                    3.Czy załacza się sprężarka?
                    i do poczytania:
                    - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...tyzacja+grzeje
                    ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                    http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                    a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                    http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                    Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• Bocian4748
                      Classic
                      • 2010
                      • 36

Hej. Dzięki za linki , ale tam nie znalazłem mojego problemu. Wentylatory działają, sprężarka się zalacza i klima jest nabita. Nawiew cały czas daje mi tylko ciepłe powietrze,zero reakcji na pokrętło od zmiany temperatury. Inne pokretla bez zmian(działają).

[ Dodano: Wto 28 Cze, 11 17:20 ]
                      No i opanowane! Wystarczyło zdjąć osłonę pod schowkiem i tam już było wszystko widoczne. Zablokował się taki mały regulator, który służy do zmiany temperatury. Kiedy poruszałem pokrętłem nie było reakcji, a teraz już jest okey.

Komentarz

Pracuję...